zarakine beweeg & beleef
  • by:
  • January 15th, 2019
  • Category: specialisatie

Dry needling


Vier van onze 5 kinesisten volgden recent een opleiding Dry Needling. Als groepspraktijk geloven we dat Dry Needling een mooie aanvulling is op ons reeds bestaande aanbod.

Dry Needling


Vier van onze 5 kinesisten volgden recent een opleiding Dry Needling. Als groepspraktijk geloven we dat Dry Needling een mooie aanvulling is op ons reeds bestaande aanbod.


We zijn er echt van overtuigd dat deze behandeling veel voordelen biedt. Maar wat is Dry Needling nu precies? En vooral, doet dat pijn? Hieronder een woordje uitleg over de behandeling. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Aarzel dan niet en spreek onze kinesitherapeuten aan.Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne naald in de huid en spier gestoken wordt. Deze behandeling-  zo blijkt - is uiterst effectief voor de behandeling van triggerpoints, aldus Sara Van Holsbeke, zaakvoerder van Zarakine. Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in onze spieren die niet meer ontspannen. Door deze verhardingen kunnen er stijfheid, pijnklachten of zelfs bewegingsbeperking ontstaan. Het is dus belangrijk deze verhardingen op te lossen.

Triggerpoints ontstaan vaak door de overbelasting van spieren of als spieren langdurig worden opgespannen. Maar evengoed door een lange inactiviteit verstijven en verzwakken spieren. Stress en een slechte werkhouding zijn ook vaak oorzaken van deze triggerpoints.

zarakine dry needling

Triggerpoints, hoe te behandelen?

Een spier is opgebouwd uit verschillende spiervezels. Normaal zijn deze spiervezels niet uitgerekt maar ook niet samengetrokken. Wanneer er echter een triggerpoint in de spier zit dan blijkt dat de spiervezels zelfs in rust  meer samengetrokken zijn dan in de andere vezels. De spierspanning is dus hoger. Hierdoor ontstaat er een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor ook afvalstoffen zich ophopen. Een triggerpoint is eigenlijk een knoop. Zaak is om deze knoop snel te ontwarren en te ontspannen.

Wat voelt de patiënt tijdens een dry needling behandeling?

De naalden die voor zulke behandeling worden gebruikt zijn zeer dun. Het zijn dezelfde naaldjes als die bij de acupunctuur - behandeling worden gebruikt. Het naaldje wordt door de huid ‘getikt’, nadat het triggerpoint is gelokaliseerd. Dit is pijnloos. Daarna zal de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe prikken. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, voelt de patiënt de spier samentrekken, te vergelijken met  een elektrisch schokje. Om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken zal de therapeut de naald lichtjes op en neer bewegen met verschillende schokjes tot gevolg.

Wat voel je na een dry needling behandeling?

Na de behandeling kan de spier flink gevoelig of stijf aanvoelen. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren. Normaal zal er dan een verbetering optreden: uitstralende pijnklachten nemen af, de beweeglijkheid neemt toe.Deel deze pagina